Jakość i Nowości

Banner

kuchnia włoska

Kuchnia śródziemnomorska, czyli sztuka kulinarna pełna słońca

Ktoś, kto powiedział, że wszystko co pyszne jest niezdrowe lub tuczące, na pewno nie słyszał o kuchni śródziemnomorskiej. Kuchnia ta od lat cieszy się popularnością na całym świecie, a przy tym jest sycąca i bardzo zdrowa. Aromatyczne przyprawy, rozpływające się w ustach sery, gęste sosy czy chrupiące sałatki – to tylko kilka jej charakterystycznych elementów.
Za ojczyznę kuchni śródziemnomorskiej najczęściej uważa się rejony Europy Południowej, a zatem Włochy, Hiszpanię, Grecję oraz południe Francji. To oczywiście prawda, ale ograniczanie jej tylko do naszego kontynentu jest dużym uproszczeniem. Kuchnia śródziemnomorska jest związana ze wszystkimi krajami leżącymi wokół Morza Śródziemnego, a zatem między innymi z Maroko, Algierią, Tunezją i Egiptem.
Kuchnia ta wywodzi się więc z wielu krajów, a nawet różnych kontynentów. W każdym rejonie przyjmuje ona nieco inne formy. Jest zatem niezwykle różnorodna i stanowi niewyczerpane źródło kulinarnych inspiracji.
Z tego źródła czerpiemy i my, pogłębiając stale wiedzę o kuchni śródziemnomorskiej i oferując naszym gościom to, co w niej najlepsze. Dziś uchylamy rąbka tajemnicy i zapraszamy cię w kulinarną podróż.
Czy makaron na pewno pochodzi z Włoch? Skąd wzięła się nazwa pizzy „Margherita”? Jakie śródziemnomorskie elementy znajdziesz w Telepizzy?
Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, znajdziesz w poniższym artykule.

Typowe potrawy kuchni śródziemnomorskiej i ich tajemnice

W tak wielkim bogactwie, jakie stanowi kuchnia śródziemnomorska, kryje się wiele niespodzianek i paradoksów. Nam, Polakom kuchnia śródziemnomorska kojarzy się zazwyczaj z daniami takimi, jak sałatka grecka horiatiki, pizza oraz różnorodne makarony. I słusznie. Jednak zarówno charakterystyka, jak i pochodzenie tych potraw wcale nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Choć sałatka grecka jest popularna nad Wisłą, warto wiedzieć, że w swojej oryginalnej formie, zdecydowanie różni się ona od tej, którą serwuje się na naszych stołach. Ciężko nam bowiem wyobrazić sobie ten dodatek bez chrupiących, świeżych liści sałaty. Natomiast Grekom, choć brzmi to jak paradoks, ich tradycyjna sałatka przygotowana na bazie lodowej sałaty wydaje się czymś bardzo zaskakującym. W skład tego orzeźwiającego dania w najbardziej klasycznej wersji wchodzą bowiem tylko pomidory, czerwona cebula, ogórek, oliwki, papryka oraz ser feta, który przeważnie podawany jest w jednym kawałku, a nie pokrojony w kostkę. Jedyne świeże liście, jakie się tam znajdują to oregano.
Jeśli zaś chodzi o makaron to ta pozornie prosta baza do potraw skrywa wiele tajemnic. Wbrew pozorom wcale nie pochodzi z Włoch. Najstarsze pożywienie w tej formie archeologowie odkryli w Chinach. Jak zatem makaron trafił do słonecznej Italii? Nie jest to jasne. Prawdopodobnie przywędrował tam z ludami koczowniczymi. Jak to możliwe? Po prostu wędrowcy bardzo cenili jedzenie, które można było łatwo transportować, i które praktycznie się nie psuło.
Wreszcie pizza – obecnie jedno z najpopularniejszych dań. Czy jest ktoś, kto nie przepada za pysznym, aromatycznym ciastem ze świeżymi dodatkami? Bez pizzy trudno sobie wyobrazić imprezę, czy większe spotkanie towarzyskie. Dlatego z pewnością zaskakujący jest fakt, że początkowo, w czasach głębokiego średniowiecza, pizza była przysmakiem popularnym wśród ludzi ubogich. Składała się z pszennego placka posmarowanego oliwą i posypanego ziołami oraz z niewielkiej ilości dodatków. Bardzo popularnym dodatkiem do pizzy były ryby. Z kolei ser, bez którego teraz trudno wyobrazić sobie pizzę, na początku jej dziejów w ogóle nie był dodawany do tego dania.
Dopiero pod koniec  XIX wieku, znany ówczesny kucharz, Raffaelo Esposito, przygotował dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy nowe pizze, w tym jedną z mozzarellą. Wersja dania z gęstym serem, najbardziej przypadła królowej do gustu. Od tamtej pory taką pizzę, na pamiątkę władczyni, nazywa się „Margheritą”.
Współczesna, chrupiąca pizza, z dodatkiem gorącego sera i sosu z najlepszych pomidorów zdecydowanie jest smaczniejszym i bardziej odżywczym posiłkiem niż dawne, pszenne przekąski.

Kuchnia śródziemnomorska w naszym menu

Telepizza narodziła się w Hiszpanii, zatem od samego początku jest związana z kuchnią śródziemnomorską. Cały czas rozwijamy i podtrzymujemy te tradycje.
Naszym najpopularniejszym daniem jest oczywiście włoska pizza. Choć każda pizza sama w sobie jest charakterystyczną potrawą kuchni śródziemnomorskiej, my poszliśmy krok dalej. Stworzyliśmy bowiem ciasto finetta. Takie ciasto jest bardzo cienkie i delikatne, czyli przypomina to, które było bazą do pizzy w jej najbardziej tradycyjnej formie. Stanowi tym samym nawiązanie do kulinarnej klasyki. W dodatku cienka finetta doskonale wydobywa smak wszystkich dodatków. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, koniecznie to zrób.
Inną propozycją z naszego menu, która zainspirowana została kuchnią śródziemnomorską jest pizza grecka. Stworzyliśmy ją na bazie sera śródziemnomorskiego z dodatkiem charakterystycznych dla tych rejonów czarnych oliwek. Oczywiście, nie mogło zabraknąć w niej aromatycznych ziół, które są znakiem rozpoznawczym południowoeuropejskiej sztuki kulinarnej.
Jeśli już mowa o Grecji, to nie mogło zabraknąć u nas sałatki greckiej. Jest to ulubiony dodatek wegetarian. Czemu zawdzięcza swoją popularność? Przede wszystkim bazuje na świeżych składnikach, jak soczyste pomidorki cherry, czy chrupiąca sałata. Jeśli masz ochotę na lekką, zdrową i pełną witamin przekąskę, już wiesz co zamówić.
W kuchni śródziemnomorskiej niezwykle ważną rolę odgrywają sery. Ponieważ w kuchni tej stosunkowo rzadko stosuje się mięso, to właśnie sery są podstawowym źródłem ważnego z punktu widzenia odżywiania białka. Do naszych dań sery dobieramy z wielką starannością. Mamy bowiem świadomość, że to one w dużej mierze nadają potrawom charakter. W naszych pizzach znajdziesz całą gamę serów. Do pizzy Italian Fit dodaliśmy ser śródziemnomorski. Ten biały ser, krojony w kostkę, to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni śródziemnomorskiej. W pizzy Margherita znajdziesz ser Galbani. Ta marka słynie z najlepszej jakości mozzarelli. Nie można oczywiście nie wspomnieć o naszej pizzy Królowa 6 Serów. Oprócz mozzarelli i sera śródziemnomorskiego, znajdziesz tam sery dojrzewające, pleśniowe oraz wędzone. W jednej pizzy możesz zatem odkryć całe ich bogactwo i różnorodność.
Jak widać, aby zasmakować prawdziwej kuchni śródziemnomorskiej, nie musisz wcale sięgać do przepisów, których wykonanie wymaga umiejętności godnych szefa kuchni. Wystarczy, że zamówisz do domu świeżą pizzę.