Jakość i Nowości

Banner

Ciasto do pizzy przepis

Pizza to obecnie najpopularniejsza potrawa na świecie. Charakterystyczny placek z mąki zbożowej polany sosem, obsypany serem i różnymi dodatkami spotkamy w każdym kraju, a w każdym nawet najmniejszym mieście znajdziemy lokalną pizzerię. Jak to się stało, że jedno, proste danie w ciągu zaledwie 100 lat opanowało cały glob i w czym tkwi sekret oryginalnego ciasta na pizzę?

Zostańcie koniecznie z nami, a z tego artykułu dowiecie się między innymi:

  • Jak zrobić ciasto na pizzę? 
  • Jaka mąka do pizzy jest najlepsza?
  • W jakiej temperaturze piec ciasto na pizzę?
  • Puszyste ciasto PAN czy Cienka Finetta?

Z poprzedniego artykułu poświęconego tajemnicy doskonałego sosu pomidorowego możecie pamiętać, że pierwsze historyczne wzmianki o pizzy pochodzą prawdopodobnie już z czasów pierwszych cywilizacji. Słowo pizza pochodzi natomiast od łacińskiej nazwy picea i był to po prostu okrągły placek z mąki i wody, wypieczony na żarze.

Oczywiście na przestrzeni wieków pizza się zmieniała, a ta, którą znamy do dzisiaj ma niewiele z przepisem starożytnych cywilizacji. Forma dania jaką zajadamy się współcześnie powstała w XIX wieku w Neapolu i od ponad 100 lat najlepsze pizzerie, w tym oczywiście Telepizza, wykorzystują swój oryginalny przepis na ciasto na pizzę.

Ciasto na pizzę - jak zrobić? 

Pizza w Telepizzy składa się z mąki, wody, drożdży, soli i odrobiny oleju. A jeśli chcesz zrobić pizzę w swoim domu, przepis jest równie prosty.

Przepis na ciasto na pizzę to:

  • 0,25 kg mąki pszennej - najlepiej 00, jednak możecie wykorzystać też mąkę tortową o jak najniższym symbolu.
  • 150 ml wody
  • 5 gram świeżych drożdży lub 7 gram instant.
  • szczypta soli i cukru
  • Oliwa lub olej

 

Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży przygotujcie z nich zaczyn. Należy zmieszać je z odrobiną letniej wody, cukrem i łyżką mąki, a następnie odstawić do wyrośnięcia. Drożdże instant mieszamy od razu z mąką i resztą składników. Sekretem ciasta na pizzę jest jego długie, porządne wyrabianie. Użyjcie miksera lub bardzo długo wyrabiajcie je ręcznie, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Pamiętajcie, że im dłużej wyrabiacie masę, tym mniej lepiąca się staje. Z tego powodu więcej mąki należy dodać dopiero w ostateczności. Ciasto musi być bardzo sprężyste i delikatne, po nakłuciu go palcem powinno natychmiast wrócić do swojej pozycji.

Następnie ciasto należy odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, najlepiej nie krócej niż pół godziny. Wyrośniętego ciasta nie należy z powrotem zagniatać. Oderwijcie kawałek i ręcznie uformujcie z niego placek. To bardzo ważne by nie używać do tego wałka, ponieważ zamkniecie wtedy wszystkie pory powietrza i ciasto straci swoją charakterystyczną strukturę.

W naszej restauracji przykładamy ogromną wagę do jakości składników i odpowiednich proporcji. To bardzo ważne, ponieważ każdy składnik ma wpływ na jakość pizzy. Naturalne drożdże sprawiają, że ciasto wyrasta i staje się pulchne. Odpowiedni stosunek mąki do wody decyduje o jego sprężystości. Sól odpowiada za smak i konsystencję, a tłuszcz roślinny sprawia, że staje się elastyczne. Na żadnym etapie produkcji do ciasta nie są dodawane utrwalacze ani substancje wspomagające smak.

Jaka mąka do pizzy jest najlepsza?

Każda mąka posiada swój typ oznaczony numerem. Jest to miara zmielenia mąki, a cyfra oznacza procent popiołu jaki pozostaje po spaleniu jej próbki w temperaturze ok 950 stopni Celsjusza. Mąki tortowe typu 450 czy 580 oznaczają, że pozostało w nich 0,45% i odpowiednio 0,58% popiołu. Jednak prawdziwa włoska pizza wykorzystuje tak zwaną zerówkę, czyli mąkę oznaczoną numerem 00. Jest ona najdelikatniejsza, zmielona prawie na pył przez co bardzo lekka i puszysta, a w wysokiej temperaturze nie zamienia się w popiół.

W naszej pizzerii używamy również mąki kukurydzianej ale najważniejsze w przepisie są proporcje i parametry mąki, takie jak: wilgotność, zawartość glutenu mokrego i suchego, wodochłonność. Mąką musi być przechowywana w ściśle określonych warunkach z których najważniejsze są: wilgotność powietrza i temperatura nie przekraczająca 18 stopni Celsjusza.

 

Przepis na pizzę w domu. W jakiej temperaturze piec ciasto na pizzę?

Pieczenie pizzy powinno być bardzo krótkie, jego czas zależy od maksymalnej mocy piekarnika. Należy ustawić program pieczenia "góra i dół" bez termoobiegu i maksymalną temperaturę. Następnie włożyć pizzę na środkową kratkę i piec maksymalnie kilka minut. W temperaturze ok 300 stopni Celsjusza, jaką osiąga większość domowych piekarników, będzie to ok 5-6 minut. Ciasto musi się tylko zdążyć zarumienić. Zbyt długi czas w piekarniku spowoduje wysuszenie pizzy, a spód stanie się zbyt spieczony. Idealna pizza powinna mieć chrypiące brzegi i delikatne w środku ciasto.

 

Puszyste ciasto PAN contra Cienka Finetta?

Najlepsze ciasto do pizzy pochodzi z serca Włoch i według tradycyjnych przepisów nie powinno mieć więcej niż 3 mm grubości. Restauracja Telepizza oferuje w swoim menu pyszne pizze na właśnie takim cienkim cieście zwanym Finettą. Jednak oprócz niego dużą popularnością na świecie cieszy się pizza na grubym spodzie, za której ojczyznę uważa się Stany Zjednoczone Ameryki. Pizza na puszystym cieście typu PAN rzeczywiście pochodzi z USA, gdzie została sprowadzona na przełomie wieków przez włoskich imigrantów. Ci, na nowym kontynencie, zaczęli mocniej eksperymentować ze smakami i kusić amerykanów klasyczną kuchnią w nowoczesnym, dopasowanym do lokalnych gustów wydaniu.

Dziś oba rodzaje ciasta serwowane są na całym świecie, a pizzerie mają w swojej ofercie zarówno cienki jak i puszysty spód. Serwowana w Telepizza pizza na spodzie American PAN jest delikatna, puszysta w środku a zarazem idealnie chrupiąca. Ponieważ ciasto jest dużo grubsze niż tradycyjny cienki spód, pizza American PAN doskonale sprawdzi się jako ratunek na większy głód. Jednocześnie pulchny placek nie jest tłusty i stanowi idealne połączenie pomiędzy wyrafinowanym smakiem a obfitością.

 

 

Każdy fan pizzy próbował kiedyś zrobić ją samemu w domu. Niestety zadanie to nie jest łatwe, choćby dlatego, że tradycyjnie pizza wypiekana jest w potężnym piecu który rozgrzewa się do temperatury ponad 400 stopni Celsjusza. To więcej niż osiąga domowy piekarnik, choć nawet w nim można przyrządzić pyszne ciasto do pizzy, które nie musi mocno odbiegać od tego serwowanego w restauracji. Lecz jeśli brakuje Wam czasu na własnoręcznie przyrządzenie pizzy, ciasto w Telepizzy jest zawsze wyrabiane z naturalnych składników i smakuje tak, jak we włoskiej pizzerii.