Jakość i Nowości

Banner

Pizza margarita - co musisz o niej wiedzieć?

 

Kto pomyślałby, że połączenie zaledwie trzech składników: ciasta, sera i sosu pomidorowego, może smakować tak wyśmienicie? Klasyczna pizza margarita wyróżnia się doskonałym aromatem i naturalnym smakiem, który na myśl przywodzi piękno i urok Włoch, a przepis na jej przygotowanie jest niezwykle prosty. Co trzeba wiedzieć o klasycznej pizzy margarita?

 

Pizza margarita - jak przygotować?

Co czyni pizzę margaritę wyjątkową? Warto w tym miejscu wspomnieć o zasadach pracy i przepisie prawdziwego, profesjonalnego pizzaiolo, czyli osoby, która odpowiada za wyrób pizzy. Pizzaiolo, który kieruje się tradycyjnymi, sprawdzonymi zasadami, nigdy nie przekroczy w przepisie magicznej liczby pięciu składników na pizzy. W przypadku prawdziwie włoskiej pizzy, mniej znaczy więcej. Zamiast nakładania na pizzę zbyt wielu słabej jakości składników, pizzaiolo wykorzysta do przepisu produkty włoskie o wysokiej jakości, ze sprawdzonego źródła. Kluczowym elementem przepisu margarity jest ser, który pełni główną rolę. Źle dobrany lub wątpliwej jakości ser może zepsuć smak całej pizzy. Ser ważny jest w każdej pizzy, jednak w margaricie jako jednej z nielicznych pizz pełni kluczową funkcję. Część można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a pozostałą część mozarelli podzielić na duże plastry i wyłożyć wierzch pizzy.

 

Serem, który najczęściej wybierany jest jako składnik margarity, jest mozzarella wysokiej jakości, która podczas wypieku pizzy przyjemnie rozpłynie się na sosie pomidorowym. Sos do margarity? Z czego wykonany jest taki sos? Niech nie zwiedzie nas konsystencja przecieru, gdyż prawdziwie włoska margarita daleka jest od wykorzystywania tego typu składników. Wykorzystywane są prawdziwe, słodkie, letnie pomidory lub pomidory pelati z puszki. Jeżeli zależy nam na tym, by nasza margarita była jak najbardziej zbliżona smakiem do włoskiej pizzy, zwróćmy olbrzymią uwagę na jakość sosu. Podobnie, jak w przypadku sera, sos o zbyt rzadkiej konsystencji może zepsuć smak całej pizzy i sprawić, że ciasto na margaritę nim przemoknie.

 

Klasyczna pizza margherita - jakie dodatki wybrać?

Tradycyjna pizza margarita nie uznaje odstępstw od klasyki i dodatkowych składników. Jak zrobić pizzę margaritę? Przepis opiera się na trzech prostych elementach, i jakiekolwiek wariacje w przepisie nie są dopuszczone we włoskim pojmowaniu pizzy margarity. Istnieje jednak kilka dodatków, które bezkarnie można wykorzystać na pizzy margaricie.

 

Jeżeli dysponujemy świeżą bazylią, można dodać ją na wierzch pizzy. Będzie pełnić rolę wspaniałego, świeżego uzupełnienia pizzy i nada jej nieco ziołowego smaku. Jeśli akurat nie mamy pod ręką bazylii w takiej postaci, możemy lekko posypać pizzę suszoną bazylią. Nie będzie to jednak takie samo doświadczenie smakowe.

 

Pizza margarita, ze względu na swoją prostotę, dobrze współgra z różnymi oliwami. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczną oliwę z oliwek, czy wybierzesz jej aromatyzowane warianty (oliwa czosnkowa, oliwa bazyliowa czy oliwa chilli), łagodny smak margarity bardzo dobrze się z nią skomponuje.

 

Pizza margarita to klasyka uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Jeżeli cenisz sobie proste, ale ponadczasowe połączenia smakowe, wybierz pizzę margaritę - to idealna propozycja dla Ciebie.

 

Pizza margarita w Telepizzy

Chrupiące ciasto, aromatyczny sos pomidorowy, ciągnący się ser i świeża bazylia… to wszystko brzmi jak margharita w Telepizzy. Niezależnie od tego, czy planujesz spokojny wieczór w domu, czy szaleństwo na mieście, pizza margerita w Telepizzy będzie dobrym wyborem na kulinarną gwiazdę wieczoru.