Jakość i Nowości

Banner

Jaki ser do pizzy warto wybrać?

Ser jest nieodłącznym elementem niemal każdej pizzy. To właśnie on sprawia, że pizza przyjemnie się ciągnie, nabiera nieco kremowego charakteru i smaku. Ser podkreśla także połączenia innych smaków i składników, dlatego wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie prawdziwej pizzy bez sera. Jaki ser do pizzy najlepiej wybrać, czym różnią się od siebie poszczególne sery i na co zwracać uwagę przy wyborze? Podpowiadamy poniżej.

 

Najlepszy ser do pizzy według Włochów: mozzarella na tronie

Skoro pizza ma swoje mocne, włoskie korzenie, nie wypada pominąć opinii Włochów w temacie odpowiedniego sera na pizzę. Jaki ser na pizzę wybierają Włosi? Italia jest wierna tradycji i w pierwszym rzędzie stawiają ubóstwianą w całym kraju mozzarellę. Mozzarella to jeden z głównych składników pizzy margarity i ulubieniec Włochów na wielu innych pizzach, nie jest to jednak jedyny ser, jaki świetnie skomponuje się ze składnikami pizzy, przyjemnie się topi i ciągnie.

 

Co warto jednak wiedzieć o mozzarelli? Prawdziwa Mozzarella di Bufala Campana pochodzi z Kampanii (południowego regionu Włoch, którego stolicą jest Neapol). Tylko taka nazwa gwarantuje pewność pochodzenia. Dlaczego to właśnie mozzarella wybierana jest jako główny ser w pizzy tak często? Słynie ona bowiem z wyjątkowej ciągliwości po roztopieniu. 

 

Najlepszy ser na pizzę - ser kozi?

Jaki ser do pizzy, oprócz mozzarelli, warto wypróbować? Wielbicielom intensywnych smaków na pizzy polecamy ser kozi. Jest on zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku niż mozzarella, co więcej: nie musi pełnić roli tła pizzy, a zdecydowanie stać się głównym składnikiem. Jest mocny w smaku, ale nie sprawi, że pizza straci pozostałe walory, a inne składniki zostaną przytłoczone intensywnością sera. Taka sytuacja może mieć miejsce w przypadku innych serów, na przykład jeśli zdecydujemy się na zamianę na ser pleśniowy. Sery pleśniowe dominują smak pizzy i sprawiają, że to właśnie smak sera wyczuwalny jest jako pierwszy podczas konsumpcji. Podczas, gdy wiele osób właśnie o takim efekcie marzy, dla niektórych może być on nieco rozczarowujący, dlatego rekomendujemy wypróbowanie sera koziego na pizzy w pierwszej kolejności.

 

Ser kozi na pizzy ma wielu sprzymierzeńców wśród składników. Na pierwszy plan wysuwa się połączenie z boczkiem, oraz szynką szwarcwaldzką, ale warto też pokusić się o wypróbowanie nieoczywistych połączeń. Zestawienie sera koziego z gruszką czy żurawiną może pozytywnie Cię zaskoczyć i wnieść w Twoją pizzę wiele świeżości. Ser kozi sprawdzi się także na białej pizzy, gdzie zamiast sosu pomidorowego znajdziemy sos śmietanowy lub oliwę, czosnek czy miód. W połączeniu z innymi serami także doskonale odnajdzie swoje miejsce.

 

Jaki ser wybrać do pizzy? Poznaj ser tofu

Jeśli nie chcesz rezygnować z sera, ale nie chcesz także wykorzystywać produktów pochodzenia zwierzęcego, wybór sera takiego jako tofu może być dobrym rozwiązaniem. Ser tofu pochodzi z soi i można wykorzystać je do stuprocentowo wegańskiej pizzy. Choć nie będzie się roztapiał i ciągnął tak jak ser kozi, camembert czy popularna mozzarella, a dodatkowo może być nieco droższym serem, warto wypróbować go szczególnie wtedy, kiedy zależy nam na wegańskim daniu.

 

Ser na pizzę - jaki wybrać?

Nawet, jeżeli Twoim zdaniem najlepszy ser na pizzę to mozzarella, warto wypróbować także inne rodzaje serów do pizzy. Dobry ser do pizzy nie musi być serem żółtym! Jakie sery do pizzy zatem wybrać? Oprócz opisywanego przez nas sera koziego lub sera tofu, warto poeksperymentować na przykład z serem typu camembert. Rezultaty mogą Cię mocno zaskoczyć i podbić Twoje kubki smakowe.

 

Również w Telepizzy można odkryć serowe pyszności. Nasza pizza Królowa 6 serów, to wyjątkowa mieszanka przeróżnych gatunków sera, między innymi sera dojrzewającego Grangusto, sera Gouda wędzona, mozzarelli jak również sera śródziemnomorskiego oraz pleśniowego lazur, idealna propozycja dla serowych smakoszy. Do pizzy dodajemy łagodny sos pomidorowy w  dodatkowej saszetce, zawsze w zestawie. Wszystko po to by jeszcze bardziej wydobyć smak sera. Dlatego naszą pizzę Królową 6 serów, jemy maczając kawałki w sosie, każdy wg własnego uznania.