WAŻNE: od 24.10.2020 spożywanie posiłków na miejscu zostaje zawieszone do odwołania. Zamówienia realizujemy z dostawą oraz na wynos.

Jakość i Nowości

Banner

Mozarella do pizzy

Ser mozzarella do pizzy - pokochaj delikatny smak!

Z czym najbardziej kojarzy się pizza? Oczywiście z ciągnącym się, aksamitnym serem. Jest on nieodłącznym elementem pizzy, niezależnie od dodatków czy grubości ciasta. Ser mozzarella na pizze to najczęstszy wybór Włochów. Pochodzi ona z Kampanii (region Włoch). Najlepszym wyborem jest oryginalna mozzarella, z mleka bawolego nazywana Mozzarella di Bufala Campana. Jest ona trudno dostępna w Polsce, także bez problemu można ją zastąpić serem zrobionym z mleka krowiego. Również taki ser mozzarella będzie dobry do pizzy, zarówno jako tło do innych jak i jako ser użyty w bandach, np. w pizzy cztery sery.

Którą mozzarellę na pizzę wybrać?

Na polskim rynku ten włoski ser jest dostępny w pięciu postaciach: w formie dużej kulki lub mniejszych kuleczek w zalewie, w formie kulki bez zalewy, w plastrach lub w wiórkach. Najlepszym wyborem będzie kulka w zalewie, zarówno pod względem smaku jak i ceny. Można ją pokroić nożem lub porwać rękami. Pomimo, że ukrojenie ładnego, cienkiego plasterka z mozzarelli w takiej formie może być problematyczne,  jest to zalecany sposób. Podczas krojenia z sera wypłynie duża część wody, która nie będzie musiała już odparowywać w piekarniku. Niezależnie od wybranej metody, należy pamiętać, aby dobrze odsączyć ser z zalewy. Układając jego kawałki na pizzy, należy je kłaść tak, aby zewnętrzna część sera (gładsza) dotykała sosu. Pozwoli to na odparowanie wody, nie w stronę pizzy a do góry. Jest to prosty trik na uniknięcie lekko białych, wodnych plam na pizzy. Kolejnym aspektem, który pozwoli na zmniejszenie tego efektu, będzie osuszenie kawałków sera przed położeniem go na pizzy. Odłożenie ich na kawałek ręcznika papierowego będzie tu wystarczające. Możesz także, dołożyć ser pod koniec pieczenia. Mozzarellę w kulce, po odsączeniu możesz także zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.

Wybierając ser mozzarella do pizzy, ten w małych kulkach może być lekko problematyczny. Co prawda nie trzeba go kroić, ale układając kuleczki na pizzy, trzeba liczyć się z tym, że mogą pospadać podczas wkładania do piekarnika. nie krojąc go nie pozbywamy się wody, która może odparować na pizzę podczas pieczenia. Bardzo ważne jest tutaj, aby dokładnie odsączyć kuleczki i dać im czas na osuszenie. Można także podzielić je na pół i położyć zewnętrzną stroną na cieście. Woda będzie lepiej odparowywała.

Forma kulki bez zalewy jest najbardziej wygodna. Wystarczy ją pokroić lub porwać na kawałeczki i ułożyć na wierzchu pizzy. Dzięki temu, że kupujemy ją bez zalewy, nie trzeba się martwić że wypuści zbyt dużo wody. Niemniej jednak, przezorny, zawsze ubezpieczony dlatego lepiej położyć ser wewnętrzną częścią do góry.

W wielu sklepach można znaleźć już startą mozzarellę lub taką w plastrach. Jest to bez wątpienia najwygodniejsze rozwiązanie. Nie mniej jednak stosunek smaku do ceny wypada tu niekorzystnie. Ceny są dość wysokie a smakowo odbiega ona najbardziej od włoskiej Mozzarelli di Bufala Campana. Minusem jest także to, że często dodawana jest tam skrobia lub inne składniki zapobiegające sklejaniu się wiórków bądź plasterków. Szczególną uwagę powinni na to zwrócić, Ci którzy nie tolerują glutenu, gdyż w produktach tego rodzaju może być on obecny.

Pizza bez mozzarelli?

Ser mozzarella i pizza nie zawsze muszą iść w parze. Alternatywą dla tej włoskiej królowej serów jest ser kozi. Ma on bardziej wyrazisty smak, przez co niekoniecznie musi być tłem dla innych dodatków, może stać się głównym bohaterem. Jest on zdecydowanie mocniejszy w smaku niż mozzarella, ale nie zdominuje on smaku całej pizzy, co mogłoby mieć miejsce np. przy użyciu serów pleśniowych.

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasyki, czy uwielbiasz eksperymenty, mozarella (czasem zamieniana na inny ser) to składnik, bez którego ciężko wyobrazić sobie pizzę. W Telepizzy, znajdziesz takie propozycje z mozarellą, które zdecydowanie usatysfakcjonują Twoje kubki smakowe.