Jakość i Nowości

Banner

Pizza Pepperoni

Pizza pepperoni - jaki jest doskonały przepis?

Jaka pizza przychodzi na myśl, gdy ktoś pyta o klasyczne pizze? Margherita, Capricciosa i… pizza pepperoni. Jej głównym i jedynym dodatkiem oprócz sera jest pepperoni. Czym jest owe pepperoni? To włosko-amerykańska kiełbasa salami, zazwyczaj wieprzowa lub wołowa. Ma dość pikantny smak. Nie można mylić z włoską, ostrą papryczką peperoncino! Pisownia jest tutaj bardzo ważna. Mięsne dodatki na pizzę są dość popularne w Polsce. W pizzeriach można dostać pizzę z szynką, kurczakiem czy nawet pizzę kebab, co brzmi jak połączenie dwóch dań. Pomimo mnogości alternatyw, pizza pepperoni nie traci na popularności. Ma ona swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają subtelną ostrość tej kiełbasy w połączeniu z delikatnością sera na pizzy.

Jak zrobić pizzę pepperoni?

Przepis na pizzę pepperoni jest wręcz banalny. Nie różni się on niczym on innych przepisów na pizzę. Po przygotowaniu spodu na pizzę, do którego potrzebne są: drożdże, mąka, woda, sól oraz opcjonalnie oliwa i cukier zajmij się tymi składnikami, które z przyjemnością położysz na wierzch. Składniki na pizzę pepperoni to sos pomidorowy, ser i pepperoni. Posmaruj placek sosem pomidorowym, ułóż mozzarellę i plasterki pepperoni. To wszystko. Jeżeli jesteś fanem większej ilości dodatków na pizzy, dobrze wkomponują się tutaj cebula, papryczki peperoncino lub jalpeño i oliwki, zarówno czarne jak i zielone. Jeżeli nie lubisz ostrych papryczek, możesz dodać zwykłą, czerwoną lub zieloną paprykę, także dobrze współgra z ostrością pepperoni. Prawdziwy Włoch jednak, nie kładzie na pizzy więcej niż pięć dodatków. W polskich pizzeriach pepperoni często zastępowane jest zwykłym salami, dlatego jeśli jesteś fanem włoskiej specjalności warto przestudiować skład pizzy  gdyż nazwa może sugerować włoską kiełbasę, nie salami. Warto zwracać na to uwagę - choć wyglądają podobnie, pepperoni jest dużo ostrzejsze i wyraźniejsze w smaku od zwykłego salami. 

Pizza pepperoni nie tylko z pieca

Ciekawym pomysłem na przyrządzenie nieco inaczej pizzy pepperoni jest upieczenie jej na patelni. Po połączeniu składników na ciasto i po odczekaniu aż urośnie, rozwałkuj je na kształt koła. Następnie rozgrzej olej na patelni i wyłóż na nią ciasto. Piecz na małym ogniu, około 3 min. Potem przewróć placek na drugą stronę i zdejmij z gazu. Posmaruj go sosem pomidorowym, dodaj ser i kiełbasę pepperoni oraz Twoje ulubione dodatki. Postaw patelnię z powrotem na kuchence i piecz pod przykryciem, na małym ogniu, aż do momentu roztopienia się sera. Taka pizza z patelni to wspaniała alternatywa, dla osób, które nie posiadają piekarnika lub… chcą poeksperymentować z innymi, dostępnymi opcjami.

Różne spody do wyboru

Pizzę pepperoni możesz przyrządzić na różnych spodach. Na bezglutenowym, razowym, kukurydzianym czy orkiszowym. Nawet spód z kalafiora zda tutaj egzamin. Kalafiorowy spód, który jest bardzo delikatny w smaku, jeszcze bardziej podbije ostry smak pepperoni. Niezależnie od rodzaju ciasta jakie wybierzesz na spód, pizza zachowa swój specyficzny, ostrawy smak, który dobrze skomponuje się ze smakiem ciast z poszczególnych mąk.

 

Brzmi to nieco abstrakcyjnie i wydaje Ci się, że tak właściwie to… nie masz czasu na pieczenie pizzy? Z drugiej strony, smak i zapach pizzy Pepperoni sprawia, że chętnie zjadłbyś jej kawałek właśnie tu, i właśnie teraz? W Telepizzy znajdziesz warianty pizzy Pepperoni, które z pewnością trafią do Twojego serca… przez żołądek, oczywiście. Skusisz się na chwileczkę zapomnienia?