Jakość i Nowości

Banner

Pizza 4 sery

Pizza cztery sery - nie tylko dla wielbicieli serów!

Pizza 4  sery to nie lada gratka dla miłośników serów. Często w menu można ją spotkać pod włoską nazwą “Quattro formaggio”, która oznacza właśnie 4 sery. Ser to podstawowy składnik każdej pizzy.  Jakich rodzajów najczęściej używają pizzermeni? Mozzarella jest najbardziej popularnym serem, który ma wielu zwolenników ze względu na swój delikatny smak oraz wyjątkową ciągliwości po roztopieniu. Nic nie rozbudza bardziej apetytu niż roztopiony, ciągnący się ser. Włosi to wiedzą, dlatego ukochali sobie właśnie mozzarellę. Dla miłośników intensywniejszych smaków na pizzy, dobrym wyborem będzie ser kozi. On także świetnie się sprawdzi, jednak niekoniecznie jako tło dla innych dodatków. Będzie on dobry jako... wiodący, główny składnik. Dzięki jego intensywnemu smakowi, będzie to dominująca nuta smakowa, jednak nie przyćmi innych dodatków (tak może się stać w przypadku serów pleśniowych).

Jakie sery do pizzy wybrać?

Włosi, do prawdziwej włoskiej pizzy quattro formaggi dodają (co ważne-w równych proporcjach): mozzarellę, parmezan, gorgonzolę (piccante lub dolce) oraz ser fontina lub provolone. Twarde sery (parmezan i fontina/provolone) należy zetrzeć na tarce, resztę pokroić. W zasadzie są to wszystkie dodatki, jakie oprócz sosu pomidorowego i ciasta, znajdą się w przepisie na pizzę 4 sery. Ważne by tworzyły one całość, a żaden z serów nie dominował smakiem nad pozostałymi. Niestety dostępność prawdziwych, włoskich serów jest w Polsce dość ograniczona, dlatego w zastępstwie można użyć sera typu ementaler, sera koziego, ricotty albo sera typu feta. Ten ostatni ma bardzo specyficzny, słony smak. Najlepiej zostawić go dla smakoszy lub użyć w małej ilości, by nie zdominował smaku pizzy.

Co oprócz czterech serów?

Przygotowują pizzę cztery sery, można zrezygnować z pozostałych dodatków. Sama w sobie jest on bardzo wyrazista i smaczna. Jeśli jednak jesteś fanem różnych struktur na pizzy możesz ją urozmaicić o różne dodatki. Mogą to być jeśli oliwki zielone lub czarne, rukola czy szparagi.  w zasadzie każdy rodzaj dodatku będzie dobrze współgrał z harmonią smaków czterech serów. Jeżeli brakuje Ci w tej pizzy mięsa, dobrym wyborem będzie szynka lub pepperoni. Dobrze wkomponuje się także kurczak. Niemniej jednak “prawdziwa” włoska quattro formaggio składa się jedynie z  serów, pamiętajmy o tym by nie zdziwić się potem w pizzerii

Cztery sery... bez ciasta?

Wariacją na temat pizzy cztery sery jest makaronowa pizza o tej samej nazwie. Jest ona jednak pozbawiona dość istotnego składnika pizzy-ciasta. Zamiast niego, podstawą danie jest makaron. Makaronowa pizza cztery sery, tak jak wskazuje na to nazwa, składa się głównie z makaronu oraz dużej ilości sera bądź serów. Wszystkie składniki są zapiekane na patelni, dlatego danie ma okrągły kształt. Stąd, kształtem przypomina ono pizzę. Łączy je także duża ilość sera, która scala wszystkie składniki, przez co danie to można kroić na kawałki, dokładnie tak jak pizzę. Jest to dość ciekawa i kreatywna alternatywa tradycyjnej pizzy cztery sery. Do niej również możesz dodać swoje ulubione dodatki.

Mało kto, zamówiłby pizzę tylko i wyłącznie z serem. Brzmi to bardzo ubogo i mało smacznie. Jednak pizza cztery sery to eksplozja smaku i “niebo” dla podniebienia. Włosi od dawna zachwycają się prostotą tak wyjątkowej  pizzy. Gęsty, miękki i ciągnący się ser, rozpływa się w ustach, rekompensując z nawiązką, brak innych dodatków. Jest on wręcz synonimem dobrej pizzy. Zachęcamy do skosztowania prawdziwej włoskiej quattro formaggio, na pewno nie pożałujecie. Chcesz wersję “na bogato”? Wpadnij do Telepizzy i spróbuj pizzy Królowa 6 serów.  Znajdziesz tam niespotykane połączeniu sześciu różnych serów, które z pewnością Cię zaskoczy.