W związku z wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemicznego na terenie całego kraju Telepizzę można zamówić w dostawie lub na wynos. Konsumpcja na miejscu jest wstrzymana do odwołania.

Jakość i Nowości

Banner

Mąka kukurydziana do pizzy

Pizza z mąki kukurydzianej - poznaj jej sekrety

Pizza z mąki innej niż pszenna może być dobrą alternatywą dla osób szukających zdrowszych wyborów lub nietolerujących glutenu. Mąka kukurydziana może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię, co czyni z niej idealną alternatywę dla mąki pszennej. Ciasto na pizzę z mąki kukurydzianej jest bardziej żółte niż tradycyjne, ale równie smaczne. Pizza na takim spodzie może okazać się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej pizzy. Mąka kukurydziana ma wiele walorów, o których warto pamiętać wybierając ją, zamiast klasycznej, pszennej. Co powinieneś wiedzieć o mące kukurydzianej i jak wykorzystać ją w cieście do pizzy?

Mąka kukurydziana - właściwości

Mąka kukurydziana jest otrzymywana przez zmielenie ziaren kukurydzy (stąd jej intensywny, żółty kolor). Ma on wiele prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza dla układu trawiennego. Mąkę kukurydzianą można określić jako “sklejającą”, gdyż zawiera ona dużo skrobi. Dzięki niej ciasto będzie się dobrze kleiło, jednak jeśli dodamy jej za dużo może wyjść zakalec. Oprócz mąki kukurydzianej takie właściwości mają: mąka ziemniaczana oraz mąka z tapioki. Aby nie martwić się ciężkością ciasta oraz tym czy wyjdzie zakalec, warto pomieszać mąkę kukurydzianą z inną, dość miałką, bazową mąką. Do takich mąk zaliczamy: mąkę ryżową, jaglaną, owsianą i gryczaną. Wszystkie oprócz gryczanej mają dość neutralny smak, więc nie powinny być wyczuwalne w cieście. W jakich proporcjach połączyć te mąki? Najlepsze będą następujące proporcje: jedna szklanka mąki ryżowej do ⅓ szklanki mąki kukurydzianej. Takie proporcję będą odpowienie dla wszystkich pozostałych mąk bazowych mieszanych z tymi, które mają ciasto sklejać. Pamiętaj, by wymieszać mąki przed dodaniem ich do pozostałych składników. Jeżeli podsypujesz ciasto podczas wyrabiania, by nie przyklejało się do blatu, użyj do tego mąki ryżowej lub innej bazowej.

Ciasto na pizzę z mąką kukurydzianą

Przepis pizzę ze spodem z mąki kukurydzianej nie jest skomplikowany. Zamiast mąki pszennej wystarczy dodać mąkę kukurydzianą lub mieszankę mąki kukurydzianej z ryżową. Łącząc mąkę z drożdżami, wodą, solą oraz cukrem należy pamiętać o dokładnym i długim wyrobieniu ciasta. Jego kolor może się różnić od tradycyjnego, beżowego, nie należy się jednak tym przejmować. W końcu mąka kukurydziana jest bardziej żółta niż pszenna.

 

Jeśli nie zależy nam na bezglutenowości pizzy, ciasto na pizzę kukurydzianą można stworzyć przy użyciu mieszanki mąk kukurydzianej z pszenną. Zazwyczaj są to proporcje 1:2. Należy najpierw wymieszać mąki, a dopiero później połączyć je z pozostałymi składnikami. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt lejąca dodanie mąki pszennej powinno pomóc. Przed włożeniem ciasta do piekarnika najlepiej posypać blachę lub leżący na niej papier mąka kukurydzianą, aby ciasto się nie przykleiło.

Jakie dodatki wybrać?

Kukurydziany spód na pizzę można wykorzystać do każdej pizzy. Margarita,  Capriciosa czy wegetariańska-wszystkie mogą mieć spód na bazie mąki kukurydzianej. Jeśli tworzysz własną kompozycję składników dobrze sprawdzą się oliwki, suszone pomidory, rukola, kukurydza, ananas lub pieczarki. Z mięs, szynka, salami czy kurczak.

 

Pizza z mąki kukurydzianej w słodkiej wariacji

 

Kukurydziane ciasto może być dobrą wymówką do eksperymentów! Próbowałeś kiedyś pizzy na słodko? Jeśli nie kukurydziany spód idealnie do niej pasuje. Zamiast mozzarelli i sosu pomidorowego postaw na mascarpone, lub masę czekoladową, a zamiast pieczarek, oliwek czy szynki na owoce takie jak banany, brzoskwinie, jabłka czy borówki.  Dobrze sprawdzą się też słodycze np. żelki lub cukierki. Masę czekoladową zrobisz ze śmietanki kremówki oraz rozpuszczonej czekolady mlecznej. Taka pizza polana syropem klonowym będzie idealną propozycją na deser lub nawet jako niestandardowy tort urodzinowy! Pamiętaj aby najpierw upiec spód a dopiero później dekorować go słodyczami lub owocami. W przeciwnym razie wszystko się rozpuści i nie będzie wyglądać zbyt atrakcyjnie.