WAŻNE: od 24.10.2020 spożywanie posiłków na miejscu zostaje zawieszone do odwołania. Zamówienia realizujemy z dostawą oraz na wynos.

Jakość i Nowości

Banner

cienkie ciasto do pizzy

Ciasto na pizzę - cienkie i chrupiące. Poznaj tajemnice!

Jak opisać kulinarny ideał? Ciasto na pizzę - cienkie i chrupiące, aksamitny, ciągnący się ser, idealnie wyważony smak sosu pomidorowego. Brzmi wyśmienicie, prawda? Nie od wczoraj wiadomo, że to Włosi wiodą prym w kwestii najlepszych pizz. Gdzie leży sekret? Chrupiąca pizza, nigdzie nie smakuje tak dobrze, jak właśnie we Włoszech. I nie jest to jedynie zasługa panującego tam klimatu czy aury bijącej od energicznych Włochów. Przepis na chrupiącą pizzę nie jest wcale tajną włoską recepturą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Perfekcyjnej Margherity czy Neapolitany można skosztować także w zaciszu własnego domu. Wystarczy lekko skorygować znane przepisy na spód do pizzy. Jaki zatem jest sekret idealnie cienkiego i chrupiącego ciasta na pizzę?

Cienkie i chrupiące ciasto Finetta- co za nim stoi?

Oczywiście jednym z najważniejszych czynników wpływających na ciasto jest piec. Najlepszym rozwiązaniem byłby specjalny piec do pizzy, opalany drewnem. Nie ma się jednak co martwić, gdyż w domowych piekarnikach także da się przyrządzić idealne, chrupiące ciasto.

 

Przepis na chrupiącą pizzę nie jest skomplikowany. Wystarczy pamiętać o kilku dość kluczowych, jak się okazuje, zasadach. Po pierwsze najlepiej używać świeżych drożdzy w proporcji 4g na 100g mąki. Najlepiej będzie zrobić je w małej ilości wody i odczekać. Pozostałą część wody i mąkę wymieszać. Przy cieście na pizzę dobrym wyborem jest mąka typu 00. Co ważne, ciasto należy wyrabiać rękami lub hakiem do ciasta drożdżowego. Przed dodaniem drożdzy, najlepiej przykryć szczelnie mieszankę wody i mąki i odstawić ją na pół godziny. Dopiero po tym czasie należy dodać drożdże. Ciasto drożdżowe wymaga długiego wyrabiania-15 minut to absolutne minimum. Ciasto wyrośnie po ok. 5-6 godzinach, należy je obserwować. Najlepiej będzie, w zależności od ilości ciasta, podzielić je i włożyć do lodówki (ciasto w lodówce można przechowywać dwa dni). Ciasto wyjęte z lodówki będzie łatwiejsze w formowaniu. Ważnym aspektem wpływającym na chrupkość ciasta jest brak oliwy. Pizza jest nią skrapiana dopiero przed podaniem, dzięki czemu ciasto nią nie namaka. Uformowany, cienki placek, grubszy na obwodzie, należy włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w 315 stopniach, przez około 5 min. W specjalnych drewnianych lub kamiennych piecach do pizzy, czas ten jest jeszcze krótszy, maksymalnie 3 min, gdyż można go nagrzać aż do 500 stopni!

Im mniej dodatków tym lepiej

Klasyczne włoskie pizze są dość ubogie w dodatki. Ser i sos pomidorowy to podstawa, która jest tłem dla maksymalnie dwóch dodatków. Nie jest to kwestia skąpstwa lecz smaku. Będąc powściągliwym w kwestii składników, można docenić idealnie cienkie i chrupiące ciasto, aksamitną i ciągnącą się mozzarellę oraz smak dojrzewających we włoskim słońcu pomidorów. Nie potrzeba nic więcej, by dzięki takiej pizzy przenieść się myślami do pięknej Italii.

 

Oczywiście, przyrządzając w domu swoją własną pizzę, na idealnie cienkim cieście, nie trzeba trzymać się zasady “im mniej tym lepiej”. Cienkie ciasto nie determinuje ilości dodatków układanych na wierzchu pizzy. W tym przypadku jedyną wytyczną jest własny smak i upodobania.

Telepizza na różne gusta

Telepizza oferuje różne grubości ciasta, od cienkiego po bardzo grube. Nie ma nic złego w pizzy na grubym cieście, z duża ilością dodatków, jest to po prostu w bardziej amerykańskim stylu. Włoskie, cienkie i chrupiące ciasto jest uznawane za idealne, gdyż to właśnie na Półwyspie Apenińskim narodziła się pizza. Nie czyni to jednak cienkiego ciasta jedyną, słuszną kwestią dotyczącą spodu do pizzy. Jeśli jesteś fanem grubego ciasta, wypróbuj także Menu Delizioso w Telepizzy. Gwarantujemy, że przekonasz się do pizzy na cienkim cieście.