Jakość i Nowości

Banner

Sekret sosu do pizzy

Sekret sosu do pizzy

Myśląc o cechach dobrej pizzy przeważnie wymieniamy pyszne ciasto i dobrej jakości ser mozarella. Bardzo często jednak zapominamy o elemencie, który ma kluczowe znaczenie dla jej smaku - o sosie. Tymczasem żadna pizza, czy typowo włoska, skropiona jedynie oliwą z oliwek, czy popularna w Polsce pizza na puszystym spodzie typu Pan nie może się bez niego obejść.

 

Z tego artykułu dowiecie się między innymi:

  • Dlaczego sos do pizzy jest tak ważny?
  • Czy sos do pizzy może nie zawierać konserwantów?
  • Jaki jest najprostszy przepis na domowy sos?

 

Dlaczego sos do pizzy jest tak ważny?  

Najpopularniejszym sosem do pizzy jest oczywiście sos pomidorowy. Gęsty, aromatyczny, doskonale nawilża ciasto i uwydatnia smak składników. Według wszystkich źródeł historycznych to pierwszy sos, jaki znalazł się na pizzy, którą znamy do dzisiaj. Jego historia jest bardzo ciekawa i warta przytoczenia. Jak możecie pamiętać z artykułu o kuchni włoskiej nazwa Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, na cześć której w 1889 r. przygotowano trzy rodzaje pizzy, w tym jedną w kolorach włoskiej flagi. Zawierała ona czerwony sos pomidorowy, biały ser mozarella i zielone liście świeżej bazylii. Była to nowa wersja jednego z najpopularniejszych dań włoskich marynarzy - pizza marinara. To właśnie ten przepis zawiera w sobie znany do dzisiaj, najpopularniejszy rodzaj sosu, na który składają się pomidory, świeży czosnek i suszone oregano.

 

Czy sos do pizzy może nie zawierać konserwantów?

W restauracjach Telepizza do dziś korzysta się z oryginalnych receptur. Nasz sos do pizzy to kompozycja świeżych pomidorów które stanowią aż 98% zawartości sosu, pozostałe składniki to odrobina soli, zioła i przyprawy. Sosu nie wzbogacamy sztucznymi konserwantami ani ulepszaczami smaku. Dlatego jego smak to głównie sekret słodkich pomidorów i regionu z którego pochodzą. Plantacje pomidorów z których produkowany jest nasz sos pochodzą z Portugalii. To było dla nas kluczowe, bowiem jest to najlepszy region do uprawy tych owoców. Dojrzewające w pełnym słońcu pomidory są naturalnie słodkie, dlatego nasz sos nie zawiera smakowych dodatków czy dużej ilości cukru. Sama natura. Wybieraliśmy tylko te plantacje, które spełniają najwyższe normy uprawne, a owoce są stale doglądane na każdym etapie swojego wzrostu. Dodatkowo upewniliśmy się, że uprawy prowadzone są z dala od fabryk i tras szybkiego ruchu.

Czy wiecie, że od pól do przetwórni jednego z naszych dostawców jest ponad godzina drogi samochodem? Ta odległość daje nam pewność, że pomidory są najlepszej jakości i nie były narażone na działanie szkodliwych substancji i metali ciężkich.

 

Zastanawiacie się pewnie jak to możliwe, że bez konserwantów sosy są świeże i zdrowe?

To proste! Nasze sosy poddawane są  pasteryzacji. To właśnie dzięki niej nasze sosy zachowują swoją świeżość. Jest to naturalny sposób konserwacji żywności, dzięki jej specjalnemu podgrzaniu. Wysoka temperatura niszczy rozwijające się drobnoustroje, a jednocześnie pozwala zachować smak i wartości odżywcze. To wszystko.

Pamiętajcie, sekret najlepszej pizzy tkwi w jej prostocie. To w dodatkach możemy dowolnie przebierać i wybierać, a pozycje z naszego menu zadowolą każdego, nawet osoby o najoryginalniejszym guście i prawdziwych koneserów. Jednak ciasto i sos przygotowywane są w Telepizzy zawsze według tych samych sprawdzonych przepisów.

 

Przepis na sos domowy

 

Jeśli ktoś chce zrobić pizzę w domu, przepis na sos nie jest trudny, jednak warto pamiętać o kilku zasadach. Podstawą są świeże pomidory, lecz możecie skorzystać też z pomidorów w puszcze. W niedużym rondelku rozgrzejcie olej i delikatnie podsmażcie na nim drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajcie pomidory oraz ulubione przyprawy - jeśli zależy Wam na klasycznym smaku możecie ograniczyć się do szczypty soli i oregano. Całość należy zagotować, aby odparował nadmiar wody a sos zgęstniał i nabrał konsystencji która przypominać będzie zupę krem. Oczywiście w domowych warunkach możecie wspomagać się przecierem pomidorowym, który pomoże w szybkim uzyskaniu odpowiedniej gęstości sosu do pizzy. Pamiętajcie tylko, by wybierać przecier bez konserwantów, zależy nam przecież na tym, by nasz sos był jak najbardziej naturalny.

Najważniejsze by gotowa mieszanka zdążyła przestygnąć. Nie wolno nakładać na pizzę gorącego sosu, ponieważ zepsuje on ciasto.

 

Sos do pizzy, rodzaje.

Z biegiem czasu zaczęło pojawiać się coraz więcej gatunków i smaków pizzy, a klasyczny sos pomidorowy przestał być jedynym, którego używają kucharze. Szybko odkryto, że nie do wszystkich składników on pasuje, a niektóre smaki zostaną lepiej uwydatnione gdy jako podstawa posłuży coś nowego. Drugim co do popularności sosem do pizzy jest śmietanowy. Gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos na bazie naturalnej śmietany doskonale pasuje do pizzy w stylu carbonara, z cebulką i bekonem, a także do Biesiady Smaków czy Italian Fit serwowanych w restauracjach Telepizza. Idealnie współgra on w nich z serem gouda lub brokułami i serem śródziemnomorskim.

Dziś oczywiście mamy bogactwo smaków oraz rodzajów sosów serwowanych na naszych pizzach. Dla miłośników pikantnych potraw przygotowaliśmy pozycje bazujące na ostrym sosie jalapeno, a Ci, którzy lubią mięsne dania i potrawy z kuchni amerykańskiej ucieszy na pewno sos barbeque. W menu są także pizze z sosem gyros lub arabski.

 

Na spodzie czy na wierzchu?

Sos to nieodzowny element każdej pizzy, który znajduje się bezpośrednio na cieście, pod pozostałymi składnikami. Wielu osobom niczego więcej do szczęścia nie potrzeba i pizza w takiej formie jest dla nich kompletna. Niektórzy lubią skropić ją delikatnie oliwą, inni zjeść na sucho. Jednak mnogość smaków i rodzajów sprawiła, że dziś bez żadnego problemu możemy swoją pizzę polać dodatkowym sosem, nawet zupełnie odmiennym od tego, który znajduje się na cieście. Dlatego do każdego zamówionego w Telepizza dania można wybrać dodatkowo, oprócz klasycznego sosu pomidorowego czosnkowy, jalapeno lub gyros.

Pizza ewoluowała na naszych oczach od końcówki XIX wieku, a w menu poza klasyczną Margheritą znajdziemy ponad 40 innych kompozycji, sporządzonych tak, aby zaspokoić każdy apetyt. Przy wyborze pizzy i ewentualnego dodatkowego sosu należy kierować się wyłącznie swoim gustem. Od ponad 120 lat pizza nabiera nowych kształtów, lecz jej główne zadanie pozostaje wciąż niezmienne - ma nam po prostu smakować.